top of page
  • Writer's pictureAnna Willems

Welk spel ga jij spelen? De beste manier om vooruit te blikken.


De laatste dag van het jaar. Heb jij doelen gesteld? Wil je nog doelen stellen? Heb je goede voornemens? Of haat je die? Gisteren vroeg een vriendin van mij: "Welk spel ga jij in 2022 spelen?" En dat vind ik misschien wel de beste vraag om vooruit te blikken. Het leven is tenslotte een spel, toch? Dit is een gedachte-experiment voor als jij net als ik een beetje stress krijgt van eindejaarsdoelen.


Haat/liefde verhouding met eindejaarsdoelen

Ik heb zelf een haat/liefde verhouding met eindejaarsdoelen. Ik begin enthousiast en droom groots, ik vind het heerlijk the sky is the limit: "Oooh wat zou het toch leuk zijn als...", "Wooooh, dit is het beste idee ever"& "Ik kan ook nog...." alles is mogelijk.


Als ik vervolgens mijn dromen opschrijf als doelen, begint er vaak iets te knagen:


"Kan ik dit wel?" "Wie ben ik om dit te gaan doen?" "Wat zullen anderen hier wel niet van denken" "Is dit wel echt wat ik wil?" "Is het goed genoeg?" "Dit zijn mijn doelen, dus ik MOET ze behalen".


Belemmeringen nemen mijn frisse speelse dromen over. Opeens ervaar ik druk: "Ik moet het waar maken" Het nieuwe jaar dat als een onbeschreven blad voor me ligt voelt opeens zoveel zwaarder. Ik MOET zoveel van mezelf wil ik dit jaar laten slagen. De joy, speelsheid en magie van mijn dromen zijn weg en mijn focus ligt op een eindresultaat. Herkenbaar? Niet getreurd, het is makkelijker de druk van de ketel te halen dan je denkt!


De lading van een woord:

Je vocabulaire kan een gamechanger zijn. Één woord veranderen of vervangen kan ervoor zorgen dat je een situatie totaal anders ervaart. Het kan je helpen minder druk te ervaren, milder voor jezelf te zijn en je staat te veranderen.

Wat werkt voor jou?


"In 2022 ga ik deze doelen bereiken
of
In 2022 ga ik deze spellen spelen "


Wat doet het met je als je zegt: Deze spellen ga ik spelen dit jaar in plaats van deze doelen ga ik bereiken dit jaar? Ontstaat er lucht? Bij mij wel.


Mijn brein linkt doelen behalen teveel aan vastigheid, het eindpunt, succes, iets moeten en niet mogen falen.


Spelen laat meer ruimte voor de reis, voor het onderweg zijn, voor de koers mogen veranderen, voor misschien zelfs wel een ander eindpunt mogen kiezen. Spelen creëert ruimte voor experiment, voor fouten maken en boven alles het ontvlamt nieuwsgierigheid.


Dit is geen pleidooi voor het stoppen met doelen stellen. Dit is een gedachte-experiment voor als je vast loopt en toch vooruit wil blikken. Wat gebeurt er als je het woord doel vervangt voor het woord spel? Komt er ruimte voor nog grootser dromen? Heb je meer zin om te beginnen?


Als je 2022 ziet als een spel dat je mag gaan spelen in plaats van als een groots jaar waarin je doelen MOET behalen dan haal je de druk van de ketel.


Hier wat titels (die me laten lachen en direct speels maken) van 3 spellen die ik dit jaar ga spelen:


- Life Partner the game

- The full immersion game

- The world is my office the game


Mijn tip maak een lijstje van 10 spellen die jij wil spelen dit jaar en onthoud, jij bent de ontwikkelaar van je eigen spel, dus maak regels die jou helpen en verander ze als ze niet werken.


Krijg jij ook stress van eindejaarsdoelen maar wil je wel dromen of vooruitblikken? Stel je zelf dan de vraag: Welke spellen wil ik spelen in 2022?


Happy new year. Play and be curious.

82 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page