top of page
  • Writer's pictureAnna Willems

Ready for the future: van IQ naar CQ

Onze nieuwsgierige intelligentie oftewel je CQ (curiosity quotient) als de oplossing voor de toekomst? Hell yeah!

Zou jij op deze rode knop drukken? Durf jij echt nieuwsgierig te zijn? Dan heb jij de toekomst! Eerst was er IQ, toen kwam EQ en dit wordt het tijdperk van CQ oftewel de nieuwsgierige intelligentie.

De wereld verandert continue, niemand weet precies hoe de uitdagingen waar we vandaag voor staan eruitzien in 2030. Een ding weten we wel: nieuwsgierige mensen zijn nodig om complexe vraagstukken klein, oplosbaar en laagdrempelig te maken. CQ ontvlamt de skills die we nodig hebben om mee te kunnen veranderen en relevant te blijven in de toekomst. Denk aan:

Nieuwsgierigheid is een superpower. Iedereen wordt ermee geboren, maar staat deze superpower in jouw organisatie wel volledig aan?

" Nieuwsgierige mensen en organisaties zijn succesvoller." Harvard business review 2018

Hoewel de voordelen van nieuwsgierigheid wetenschappelijk zijn bewezen is er op de werkvloer nog niet altijd ruimte voor. Creatieve, nieuwe ideeën worden vaak afgewezen. Nieuwsgierig zijn brengt namelijk onzekerheid met zich mee. Door het stellen van vragen plaats je vraagtekens bij de status quo en dat levert nu eenmaal niet altijd een bruikbaar resultaat op. Dus waarom het risico nemen dat je tijd verspilt aan experimenteren als je werkzaamheden zo ook wel prima verlopen? Vragen stellen wordt helaas te vaak gezien als gedoe.

Bedrijven nemen graag nieuwsgierige mensen aan tijdens het solliciteren wordt het gezien als een pre. Eenmaal aangenomen blijkt een werkomgeving vaak niet CQ-friendly. Dat is zonde.

"Nieuwsgierige werknemers hebben minder conflicten, ze denken niet in stereotypes en vaste patronen. Ze zijn in staat zich te verplaatsen in anderen en staan open voor nieuwe ideeën."

Het is tijd dat we onze focus gaan verleggen van IQ (kennis) naar CQ (nieuwsgierigheid). Technologie, algoritmes en AI nemen steeds meer menselijke IQ skills over. Andere vaardigheden worden belangrijker op de werkvloer. Denk aan skills zoals aanpassingsvermogen, creativiteit en flexibiliteit.

Bedrijven die CQ omarmen zijn in staat mee te veren, te veranderen en relevant te blijven. Creëer een werkklimaat waar mensen zich veilig voelen om nieuwsgierig te zijn.Kortom: stel vragen, experimenteer en ga op avontuur. Wees eindeloos nieuwsgierig en druk op rode knoppen, want als je een rode knop onaangeraakt laat zul je nooit weten wat je misloopt. Wij zijn The Curious School. Het is onze missie om werkomgevingen meer CQ-proof te maken.


52 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page