Ga je binnenkort een online sessie faciliteren? Heb je nog twijfels? Wil je, jouw skills verbeteren? Vraag je, je af waar je op moet letten? In deze blog 8 gouden tips om van jouw online sessie een hit te maken.
Ik geef deze tips naar aanleiding van een leuk berichtje van een oud cursist: "Anna, volgende week begin ik met het faciliteren van online meetings, heb je misschien tips?" Tuurlijk heb ik die en die tips deel ik graag ook met jullie. Klaar om van jouw online sessie een hit te maken?
1. Zorg voor een duidelijke agenda
Tijdens het faciliteren van een online sessie is het hebben van een agenda de sleutel tot succes. Niets is zo vervelend als een meeting waarin je niet weet waar je aan toe bent. Wat kunnen de deelnemers van jouw sessie verwachten? Wat is het doel van de meeting? En ook niet onbelangrijk hoelang duurt de meeting? Maak duidelijk wat er wel en ook zeker wat er niet besproken wordt.
2. Plan ruimte voor fun en ontspanning
We zitten vaak de hele dag achter ons scherm. Lachen, connecten, de focus verleggen of zelfs even bewegen is essentieel om concentratie te behouden tijdens een online meeting. Kortom maak ruimte voor fun en ontspanning, dit maakt de meeting uiteindelijk energieker en efficiënter. Wel belangrijk om daar ook tijd voor in te calculeren in je agenda (tip 1).
3. Betrek iedereen actief
Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Online verlies je sneller de aandacht van deelnemers. Sommige mensen drukken constant op de unmute button en anderen hoor je de hele meeting niet. Hoe houdt je iedereen betrokken?
1. Vraag of iedereen de camera aanzet dit zorgt voor een gevoel van verbinding.
2. Maak mensen echt onderdeel van je sessie. Deel de verantwoordelijkheid om de sessie tot een succes te maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld iedereen een taak te geven. Denk aan taken van notulist tot timekeeper en van gangmaker tot chat beheerder. Als facilitator verwijs je af en toe naar de taken: "Anja, hoe gaat het met de chat?" en "Richard, liggen we nog op schema?" "Langeza, hoe gaat het met de energie?"
3. Zorg er tijdens een workshop of training voor dat iedereen aan het woord komt: geef de mensen die je nog niet gehoord hebt een keer de beurt om te vertellen. Of geef aan dat je van sommige mensen nog een antwoord mist in de chat. Vraag of die personen er wel uitkomen of misschien extra hulp kunnen gebruiken.
4. Ben duidelijk geef als facilitator aan wat je verwacht.
Iedereen kent het wel, de online facilitator stelt een open vraag en het blijft stil. AUW. Waar ligt die awkward stilte aan?
Online kijken we elkaar niet direct aan, dus als je als facilitator een open vraag stelt is het niet altijd duidelijk voor wie de vraag bedoeld is. Ook is er niets zo irritant als online door elkaar praten, dus niet iedereen unmute zich zelf meteen.
Hoe voorkom je die awkward stilte?
Heb je als facilitator een vraag aan de groep, vertel hoe je de vraag beantwoord wil hebben bijvoorbeeld: deel je antwoord in de chat of geef iemand actief de beurt door een naam te benoemen.
5. Ga staan als facilitator
Als facilitator neem je de regie en zorg je dat de sessie goed verloopt, jij bent dus het voorbeeld. Je wil er zelf dan ook niet ongeïnteresseerd of slaperig uitzien, dat lokt niet de juiste reacties uit. Staan kan de energie enorm boosten, want als je staat ben je automatisch actiever. Als jouw energie hoog is geef je dat door. Dat heeft een positieve invloed op de groep en je sessie.
6. Lange sessie? Zorg dat mensen bewegen.
Zitten is het nieuwe roken, dat is helaas een waar cliché. Denk aan jouw deelnemers en laat ze af en toe opstaan tijdens de meeting. Je kan hier ook een fun momentje of energiser van maken.
7. Zorg voor afwisseling:
Praten, praten en nog eens praten is niet the way to go. Maak je sessie interactief en wissel uitleg af met breakout rooms, een quiz, polls, beweging, opdrachten en alle andere leuke dingen die je kan bedenken.
8. Vraag Tips en tops
Blijf je sessies verbeteren. Vraag aan het einde van je sessie om een tip en een top! Dit helpt je beter te worden en je leert de groep kennen.
En tot slot: Have fun, speel en wees nieuwsgierig. You got this!
Meer tips nodig? Zelf leuke tips of ideeën? Stuur een berichtje naar anna@thecuriousschool.com
Comments