top of page
  • Writer's pictureAnna Willems

3 inzichten: van crisis naar kans.

Updated: Dec 15, 2021

Practice what you preach: nieuwsgierigheid hielp ons door de crisis.


Maak van uitdagingen een avontuur en blijf nieuwsgierig ook als het tegenzit, dat is ons motto. Makkelijker gezegd dan gedaan, want ook onze mindset sloeg even op standje angst ergens halverwege maart toen letterlijk al ons werk afgezegd, gecanceld of verschoven werd.Toch was onze missie leidend en maakten we van de uitdaging een avontuur.


Onze belangrijkste crisis tips en inzichten op een rij:


1. Stel je nieuwsgierig op juist als je het allemaal even niet meer weet


Verwonder je over het nieuwe hier en nu. Nieuwsgierig zijn is het beste medicijn tegen angst of paniek. Het betekent op zoek gaan naar alternatieven, kansen, mogelijkheden, oplossingen en antwoorden op het probleem.


Voel je angst en paniek opkomen, net zo als wij aan het begin van de crisis, ga dan terug naar je kinderlijke nieuwsgierigheid. Stel vragen als: Kan het ook anders? Wat als dit het beste is wat ons kan overkomen? Wat zijn de voordelen van deze tijd? Zijn er ook alternatieven te bedenken? Waar liggen de kansen?2. Begin voordat je klaar bent


Snel testen, het is the holy grail voor iedere ondernemer, creative en design thinker. Toch is snel je ideeën testen lang niet altijd makkelijk. Zeker niet voor de perfectionisten onder ons.


Samen met mijn co-founder Eveline heb ik jarenlang de strijd gevoerd tegen perfectionisme. De COVID-crisis dwong ons om in sneltreinvaart al ons perfectionisme los te laten. De urgentie was groter dan ooit: "Het is nu iets nieuws uitproberen of verdwijnen".


Ok, perfectionisme loslaten dan maar. En met succes! In één maand tijd lanceerden wij een volledig nieuw bedrijf met online trainingen: "The Curious School". Een online platform om je soft skills en nieuwsgierig intelligentie (CQ) te trainen.


Begin voordat je klaar bent, zet stap 1 en test die direct. "Is dit wat werkt? Is dit waar de klant behoefte aan heeft? Helpen we mensen zo verder?" Door snel te testen, weten we nu veel beter wat te verbeteren en waar de behoeftes van onze klanten liggen.


Onthoud: je ideeën, jouw bedrijf, jouw dromen om bij te dragen aan de wereld: het is nooit af. Test daarom snel de eerste versie, zodat je daarna kan aanscherpen en bijschaven.


Snel testen is makkelijker als je echt urgentie voelt, met dank aan de crisis.

3. Denken in overvloed in tijden van schaarste: never waste a good crisis.


Uit angst dachten wij de eerste week: "Laten we niet te veel nieuwe dingen opzetten maar behouden wat we hebben". Dat is een grote denkfout. Uit angst voor het onbekende alles doen zoals je het eerder gedaan hebt heeft echt geen zin.

Kijk juist naar nieuwe opties en hoe spannend ook: durf te investeren. Juist middenin een crisis als er minder ruimte voor is. Wij kozen ervoor te investeren in onze persoonlijke ontwikkeling en een intensief coachingstraject van 100 dagen lang aan te gaan. Ook heeft The Curious School de afgelopen maand haar eerste medewerker aangenomen.


Kortom houd jezelf niet klein en denk in overvloed in plaats van schaarste.


Nieuwsgierig naar ons avontuur?

Een paar maanden geleden vertelden we over de stap van offline ondernemerschap naar online ondernemerschap in de Bol.com podcast.

Luister hem hier via Spotify.


Van de crisis ook een avontuur maken? Tip: onze training master je mindset.


111 views0 comments

תגובות


התגובות הושבתו לפוסט הזה.
bottom of page